Пятница, 29.03.2024, 07:19
 
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Турист · RSS
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Форум РЫБАКА » реки Украины » Річка Уж (Теперь уже мертвая река)
Річка Уж
ukraine-fishДата: Понедельник, 19.03.2012, 23:58 | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 4066
Репутация: 21
Статус: Оффлайн
Річка Уж - блакитне мереживо міста

Людина з давніх-давен поселялась поближче до води на рівнинних територіях, тому не дивно, що наше місто зародилось саме в долині річки Уж.

Всі, мабуть, неодноразово замислювалися чому річка носить назву змії? На цю тему думки вчених розійшлись, а ми можемо, поки що, вибрати будь-яку із версій. Одні вчені-дослідники вважають, що її назва не має жодного відношення до однойменної змії - вужа (до речі, на території Словаччини річка носить назву Уг). Лінгвісти доводять, що оскільки територія краю певний час знаходилась під впливом болгар, то назва ріки походить від слів "уголь" (вугілля) або "угол" (кут), або "узок" - вузький, мається на увазі вузька долина річки Уж. Не менш цікавою є думка щодо походження назви річки від тюркських слів "унг", "онг", що перекладаються як "правий", або від слова "уз вода".

Річка Уж бере початок далеко в горах на північному заході Закарпаття біля підніжжя Верховинського хребта в районі Ужоцького перевалу. Саме там два потічки: Уж (бере початок на висоті 1250 м) та Ужок речка Уж в Ужгороде(бере початок на висоті 1000 м) зливаються в єдину річку, яка спочатку тече в широкій міжгірній улоговині, потім огинає західні схили полонинського хребта Руна, після злиття її з річками Люта і Тур'я перетинає вулканічний хребет Вигорлат і біля міста Ужгорода виходить на рівнинну територію. Її загальна протяжність 133 км, в межах Закарпатського краю — 107 км, а протяжність річки Уж через місто - 10,5 км. Площа водозбору 1750 кв.км. Річка Уж перетинає три райони: Великоберезнянський, Перечинський, Ужгородський і впадає в річку Лаборець на території Словаччини. Її береги круті, висотою 1-2 м, іноді до 6-8 м. Дно річки у верхній течії кам'янисте, а в місті і нижче біля берегів - замулене. Використання гідроенергетичних ресурсів річки незначне: гідроелектростанція біля міста.

Порівняння давніх карт підказує нам, що людина змінила напрям течії річки в межах міста. З 1923 р. почались планові роботи по врегулюванню течії річки, це дало можливість вивільнити на правобережжі значні площі заболочених земель під забудову для нових кварталів. Від головної річки відходив рукав - Малий Уж, який протікав через центр міста в районі вулиць Підградської та Фединця і впадав у р.Уж біля сучасної пл.Пушкіна. У 1936 р. Малий Уж було засипано і небагато наших городян знає про такий цікавий історичний факт.

Річка Уж сьогодні - це справжня окраса нашого міста, від неї завжди віє свіжістю та прохолодою. Мешканці міста облюбували її береги для відпочинку, а малеча з радістю відвідує Підзамковий парк, де на правому березі річки проходить Мала Закарпатська дитяча залізниця.

Не завжди наша річка така спокійна, лагідна і чиста. У дні повеней та паводків вона вміє показати свій норовистий характер. У березні 2001 р. рівень води в річці піднявся до історичної відмітки - понад 5 м. Вода у місті вийшла з берегів і затопила значну частину правобережжя, тим самим спричинила матеріальні збитки його мешканцям.

Отже, надзвичайно актуальним сьогодні є питання не тільки охорони води від забруднення, а й захист населення від стихії. Тому ужгородці розчищають її русла, нарощують старі та будують нові дамби, засаджують деревами та кущами водоохоронні смуги. Нині водні ресурси недостатні, тому необхідно дбати про охорону їх від забруднення та економно використовувати.

З історії

Нинішнім жителям Ужгорода, напевне, важко уявити, що ріка, на якій стоїть місто, 300 років тому текла зовсім іншим руслом і не впадала у Лаборець – ріку на території Словаччини.
Виявляється, Уж протікав східніше замку, біля Радванки, на південь перетинав по середині колишнє село Дравці, тут повертав на південний захід, перетинав Баранинці, а затим третє приміське село Довге Поле, звертав на південь до млина у Малих Геєвцях, а вже там впадав у Латорицю.

http://www.uzhgorod.ws/nature-river.htm


Чтобы убрать проверку по коду безопасности, пишите мне. Я переведу Вас в проверенную группу.
 
ukraine-fishДата: Вторник, 20.03.2012, 00:29 | Сообщение # 2
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 4066
Репутация: 21
Статус: Оффлайн
Как река Уж стала мертвой рекой...

http://ukraine-fish.net/news....-20-185


Чтобы убрать проверку по коду безопасности, пишите мне. Я переведу Вас в проверенную группу.
 
ГостьДата: Понедельник, 09.04.2012, 15:02 | Сообщение # 3
Группа: Гости





cry Как жалко. У этих сволочей ничего святого!
 
Форум » Форум РЫБАКА » реки Украины » Річка Уж (Теперь уже мертвая река)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Рыбалка в Украине. Сайты о рыбалке. ТОП Rambler's Top100